top of page

Historien om uten oppskrift:

Vi som eier og driver uten oppskrift heter Richard og Cecilie. Vi er

søsken og har vokst opp med en mor og en mormor som er og var fantastiske kokker. På hver sin måte lagde de all mat fra grunnen av. De brukte råvarene som var tilgjengelige i sesongen, vi var alle med på å plukke bær og vi levde på fisk hele året som vi fisket i Risør om sommeren med faderen. I dag kjører vi ut store og små matbestillinger fra lokalene i Bjerregaardsgate, men den spede begynnelsen til uten oppskrift a/s startet hjemme på kjøkkenet hos undertegnede vinteren 2000.

Etter mangeårige studier i kunst, sosiologi og sosialantropologi, og noen års jobbing med import av skomerket Dr.Martens, satt jeg i en kinkig situasjon med barn nummer to som var mye syk. Eneste utvei var å si opp jobben. Planen var å gå tilbake til studier kombinert med å være hjemme. Sammen med gode kolleger skulle dette markeres på restauranten Somewhere Else, ved Parkteateret på Grunerløkka. Jeg skrøt av maten til servitøren. På ett eller annet vis hadde jeg fått ny jobb før kvelden var omme, og kom gledestrålende hjem og fortalte at den hemmelige drømmen om å jobbe på et restaurantkjøkken kunne gå i oppfyllelse. Med en jente på fem år og en gutt på syv måneder fikk jeg ammepause og litt basketball i bakgården mellom bordsetningene i restauranten.

Etter hvert begynte folk å ringe og spørre etter kokk. Jeg leverte mat fra kjøkkenbenken hjemme på det gamle Wedgewood-serviset til moren min, i kombinasjon med foliedekkete bokhyller. Etter kort tid måtte jeg opprette enkeltmannsforetak. Helt enkelt var det imidlertid ikke. Innimellom var det mat over alt og uten en mann (Mode) som kjørte mat, leverte momsskjemaer på nett og barn som hjalp til med brødbaking og oppvask, hadde det aldri gått. Sommerferie og høsthelger ble brukt til bær og sopptur. Navnet uten oppskrift var det Mode som fant på. Etter å ha vokst opp i kjøkkenet hjemme og hos mormor hvor jeg fikk bake brød, kaker, lage sauser og fromasjer ble det en vane å lage all mat på ren intuisjon.

Cecilie & Richard.jpg

Uten oppskrift A/S. Etter fem år og stadig mer å gjøre, var det på tide å komme seg ut av et knøttlite kjøkken. Richard med hotellfagbakgrunn kom inn og vi utvidet uten oppskrift til aksjeselskap, pusset opp et gammelt slakteri i Bjerregaardsgate og investerte i en varebil. Men selv om vi har utvidet både staben av gode hjelpere på kjøkkenet og en kundekrets som består av mange trofaste kunder og enda flere nye, er grunntanken den samme som da jeg begynte på eget kjøkken. Derfor er vi fortsatt noe av et familiefirma hvor alle generasjoner trår til når det trengs. Og faderen som lærte oss å fiske, er i dag fast sjåfør når det kniper. Gamle kunder gruer seg til den hyggelige sjåføren vil gå av med pensjon. Menenyene har utviklet seg med oss. Norsk mat, nordisk meny, tapas, italiensk, Midtøstenbuffet, Asia og Afrika, Både Richard og jeg liker å reise. Det prøver vi å gi tilbake ved å ha gjenskape rettene vi smaker underveis. Og maten som kjøres ut fra kjøkkenet vårt? Den lages selvsagt fra grunnen av, med de beste og ferskeste råvarene, slik vi lærte i barndommen.

Cecilie.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page