top of page

Skogsopp

Marka fra nord til sør bugner av sopp. Om det er klimaforandring eller ærgjerrighet vet jeg ikke, men da vi var små vet jeg at vi gikk endeløse turer søndag etter søndag og kurven vi leverte til soppkontrollen var Marve Fleksnes verdig. Det var en fest å få rense sjampinjongene som kom urenset i beger fra butikken. Da kunne jeg skjære tynne usynlige skiver til å spise. Stikke fingrene i den varme pannen å fiske ut en sprø filet før de ble til svamp. I skogen husker jeg knapt en kantarell og gleden over all fåresoppen var kort når den var forkledd bitter og uspiselig franskbrødsopp. Nå har jeg mine faste steder og drar av gårde med ryggsekk og to blå Ikeabager foret med avispapir. Uten overdrivelse hender det at bager og sekk er proppet til randen etter en dag i en uframkommelig skråning i Enebakk eller Nittedal. Traktkantarell plukker jeg med saks og all sopp renses før den går i posen. Om natten er alle ovnene stappet fulle med sopp til tørk på 50 grader og en sleiv i åpning for å få luft. All sopp tørker jeg på denne måten, bortsett fra kantarell, rimsopp og risker. Disse foretrekker jeg å forvelle eller sylte i en lake av lake kokt på eddik, salt, pepper og sukker. Er steinsoppene helt små og harde er det nesten helligbrødet å ikke skjære den i tynne skiver på langs og servere den med litt grovt salt og god olivenolje.Cambells soppsuppe på boks var en høytidsstund på 70- tallet, men en nesten like enkel variant er å koke en stor kjele av restsoppen du ikke gidder å steke, forvelle, tørke, fryse eller sylte. Dekk soppen godt med vann og la det koke til 30-40 minutter. Sil av og reduser soppkraften til den er en tykk kraft. Tilsett god kraft, smak til med soyasaus, salt og pepper. Har du en slant sherry eller hvitvin kok det inn. Litt fløte til slutt. Sprøstek noe av den fine soppen du har renset og finhakk persille, gressløk eller en annen urt du liker. Hell i suppen i varme suppeskåler og strø over sprøstekt sopp og grønt.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page